ANAL KONDİLOM NEDİR?
Anal kondilom cinsel yolla bulaşabilen viral bir hastalıktır. İnsan “papillomavirüs”ü (HPV) anal kondiloma neden olan virüstür. Dünyada en sık cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Heteroseksüel erkeklerde görülme oranı %10-70 arasında iken bu oran cinsel aktif kadınlarda hemen hemen aynıdır. Anal kondilom kansere veya kanser öncesi (intraepitelyal neoplazi) denilen lezyonlara dönüşebilen bir hastalıktır. Ancak HPV 6 ve HPV 11 tipleri ise makatta yanma , kaşıntı, kanama ve ağrı gibi belirtilere yol açan lezyonlara neden olabilir. En sık anal(makat) bölgede görülebildiği gibi vajen , penis , perine bölgesinde görülebilir.
ANAL KONDİLOM BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Makat bölgesinde ele gelen veya görünen karnabahar benzeri kabarıklık şeklinde belirti verebilir ve çoğunlukla basur(hemoroid) ile karıştırılır.
- Makatta kaşıntı, yanma , ağrı ve kanama
- Makat çevresinde akıntı ve kaşıntı
ANAL KONDİLOM KİMLERDE GÖRÜLEBİLİR?
- Heteroseksüel veye homoseksüel erkekler
- Bağışıklık sistemi bozuk kişiler
- HIV (+) kişiler
- Böbrek nakli yapılan veya immünsupresif (bağışıklık sistemini baskılayan) tedavi alanlar
ANAL KONDİLOM TEDAVİSİ NEDİR?
Medikal tedavi, yakıcı (kostik) maddeler ile yapılan (podofilin ,nitrik asit,biklorasetikasit….) uygulamalar,
İmmunoterapi, interferon tedavisi
Elektrokoagolasyon, makat içerisindeki veya makattaki lezyonların yakılması şeklinde uygulanır, genel anestezi altında yapılır ancak geniş çaplı leyonların tedavisinde dışkılama fonksiyonlarını bozacağından tercih edilmez.
Kriyoterapi, makat çevresindeki lezyonların dondurulması ile uygulanan bir tedavidir, genel anestezi altında uygulanır
Lazer, makat içi ve çevresindeki geniş leyonlarda da uygulanabilen pahalı bir yöntemdir.
Cerrahi, makat içi ve çevresindeki geniş lezyonların çıkarılması şeklinde uygulanır.genel anestezi gereklidir.Geniş çaplı lezyonlarda en iyi tedavi yöntemidir.
TEDAVİ SONRASI NELER YAPILMALIDIR?
Anal kondilom tedavi sonrası tekrarlama riski yüksek bir hastalıktır. Tedavi sonrası hasta takip edilmeli vücudun başka yerindeki lezyonların da mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. Anal kondilom tedavisi alan hastaların cinsel ilişkiden uzak durması ve cinsel partnerlerin de mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Özetle, bu hastalık , tanı ve tedavi açılarından; cerrahi’ nin yanında deri hastalıkları, iç hastalıkları, immünoloji gibi diğer uzmanlık alanları ile birlikte, yani “multidisipliner yaklaşım” ile ele alınması gereken ciddi bir problem olarak tanımlanabilir.